7 dec. 2014

Ingrediente

5-5,5kg de curcan, gâtul și măruntaiele îndepărtate (păstrează-le pentru supă, dacă vrei)
250g de bacon afumat, feliat (circa 12 felii)
puțin muștar (opțional)
puțin ulei de măsline
fulgi de sare marină
1 ceapă, tăiată în sferturi
1 fir mare de cimbru
câteva frunze de dafin
1 pahar de vin alb sec
frunze de dafin și cimbru tocat, pentru presărat deasupra
PENTRU UNTUL CU MUȘTAR
85g de unt, înmuiat
1 lingură de muștar cu semințe
1 linguriță de muștar englezesc
1 lingură frunze de cimbru proaspăt

Mod de preparare

  • 1. Cântărește curcanul și calculează timpul de coacere, alocând câte 40 de minute per kg pentru primele 4kg, apoi 45 de minute pentru fiecare kg peste greutatea respectivă. Orientativ, un curcan de aceste dimensiuni se va coace în 3½-4 ore, plus 30-45 de minute pentru odihnire.
  • 2. Pentru a face untul cu muștar, bate untul cu soiurile de muștar, cimbrul și piper negru proaspăt măcinat, până când obții un amestec moale și omogen.
  • 3. 3 Pătrunde cu degetele pe sub pielea curcanului, începând de la gât, până când mâna ți-a intrat până la încheietură – ai grijă să nu rupi pielea. Întinde untul pe sub piele astfel încât să acoperi pieptul curcanului. Aranjează feliile de bacon pe suprafața de lucru în 2 dreptunghiuri formate din câte 6 felii întrețesute (pentru un plus de aromă, poți unge mai întâi feliile cu puțin muștar, fie englezesc, fie cu semințe) și împinge cu grijă fiecare dreptungi de bacon pe sub pielea curcanului pentru a-i acoperi și proteja fiecare bucată de piept. Poți face asta cu o seară înainte, dar nu uita să scoți curcanul din frigider cu 1 oră înainte de a-l coace, pentru a ajunge la temperatura camerei.
  • 4. Încinge cuptorul la 180°C. Transferă curcanul într-o tavă de copt, masează-l cu ulei de măsline și asezonează-l bine cu sare și piper. Pune ceapa, cimbrul și dafinul în interiorul curcanului, apoi toarnă peste el vinul. Acoperă lejer tava cu folie de aluminiu și dă-o la cuptor conform timpului calculat. În ultimele 30 de minute îndepărtează folia de aluminiu și scurge toată zeama lasată în tavă (folosește-o pentru sosul de friptură; rețeta, mai jos). Mărește temperatura la 200°C și mai coace pasărea încă 30 de minute, până când pielea devine rumenă, iar zeama ce iese din carne, când e înțepată cu o scobitoare, nu e deloc roz, ci incoloră. Lasă curcanul să se odihnească pe un platou cald, acoperit cu folie de aluminiu și prosoape de bucătărie - ține-l așa până la 45 de minute.
  • 5. Pentru a-l servi, taie carnea în felii și aranjează-le pe un platou fierbinte cu puțin sos fierbinte turnat deasupra. Sau adu curcanul întreg pe masă, garnisit cu ierburi. Pentru a umple platoul, ai putea încercui carnea cu niște cartofi aurii crocanți. Friptura rămasă poate fi congelată în sos.

  • Sursa: http://www.goodfood.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lasa un comentariu